Dziś znów pożyczony post, czyli cudzes jak mówiła moja babcia. Świetny artykuł, wart uwagi i dokładnego przeczytania!
Dlaczego akurat truskawki? Bo truskawki jak mało owoców
mają nasiona na zewnątrz. Pod mikroskopem widać, że każde malutkie
nasionko truskawki jest podłączone do jej środka za pomocą wiązki
włókien roślinnych, które działają jak klej na rtęć. I o tym za moment.
Hejstwo Państwu
My tu sobie gadu, gadu, a tam dzielna ekipa Adamsa (pisałam o tym TUTAJ)
codziennie bada dziesiątki pokarmów pod kątem oczyszczania nas z
trucizn w postaci metali ciężkich i właśnie ich przechwytywania. Pokarmy
te mają niezwykłe właściwości powinowactwa do wychwytywania i wiązania
metali ciężkich, a następnie wydalania ich z organizmu.
Dzisiaj zajmę się rtęcią. Rtęć jest nam dostarczana
przez najhojniejszych tego świata pod dostatkiem. Filantropia rtęcią
kwitnie i jesteśmy nią obdarowywani codziennie, w pracy, w domu, w
szkole, nie wspominając już gabinetów dentystycznych, szczepionek
ochronnych, GMO i pestycydów.
Generalnie rtęcią się nas raczy od rana
do wieczora. Dlatego Droga Socjeta zapewne przyzna mi rację, że ważne
jest, aby jakimś sposobem tę rtęć z siebie wyrzucać. Najlepiej
najłatwiejszym.
Mike Adams prosi i ja
zaraz za nim, że te info powinny być jak największej ilości ludzi
udostępnione, gdyż pozbycie się rtęci z organizmu nie jest zbyt trudne, a
z drugiej strony niesłychanie prozdrowotne.
Informacja ta może chronić
zdrowie i pomóc uratować życie, więc jest to poważna prośba, aby lista
produktów spożywczych, które mogą nas łatwo od rtęci uwolnić
rozprzestrzeniła się skutecznie.
Rtęć jest bardzo trująca, a jednocześnie jest najbardziej łatwym do
przechwycenia metalem ciężkim. W każdych warunkach laboratoryjnych, rtęć
jest dobrze znana jako “element pustki”, ponieważ przylega do rurek
rozdzielczych i fiolek. Jeśli wiemy ile rtęci jest w fiolce z kwasem
azotowym i wodą, to okazuje się, że pomiar wykazuje mniejszą ilość rtęci
niż w rzeczywistości, bo rtęć, a raczej pałeczki rtęci przylegają do
ścianek tego naczynia, który używaliśmy do badania.
Co ciekawe, okazuje się, że rtęć właśnie
tymi swoimi paluszkami/pałeczkami lubi przyczepić się do niektórych
włókien pokarmowych. W szczególności, badania Adamsa wykazały, że
nierozpuszczalne włókna owocowe są bardzo skuteczne w przyciągnięciu
rtęci podczas trawienia. Rtęć jest unikalna w tym względzie, ponieważ
owe włókna są bardzo słabe w wiązaniu się z ołowiem, kadmem, arsenem i
innymi metalami. Ale rtęci się trzymają jak klej.
Jako część badań nad tym zjawiskiem, testowano wiele odmian błonnika, w
tym włókna łuski psyllium, gumę guar, różne włókna roślinne i włókna
owoców. Najbardziej skuteczny błonnik owocowy ze wszystkiego – wierzcie lub nie – były włókna truskawek. (Pełna lista od najlepszych do najsłabszych wychwytywaczy rtęci, poniżej)
Czyli wniosek jest najprostszy, jedz truskawki, a zablokujesz rtęć w
swojej diecie na ten moment. Truskawki, czy nawet liofilizowany proszek
truskawkowy jest w stanie przechwycić 95% rtęci z jedzonych pokarmów.
Tak oznajmił super dokładny i piekielnie drogi symulator żołądkowy.
Natomiast sok z truskawek nie działa, bo pozbawiono go włókien błonnika.
Dlaczego akurat truskawki?
Bo truskawki jako niewiele owoców mają nasiona na zewnątrz. Pod
mikroskopem widać, że każde malutkie nasionko truskawki jest podłączone
do środka truskawki za pomocą wiązki włókien roślinnych. Włókna te, jak
się okazuje, są bardzo silne i nie są łatwo przyswajalne podczas naszego
trawienia.
Przechodzą one przez nas w dużej mierze
nienaruszone, podobnie jak włókna łuski psyllium lub nierozpuszczalnych
włókien roślinnych. Do tego, co jest już ciekawostką, włókna te są
przezroczyste i praktycznie niewidoczne gołym okiem. To piszę dla
sceptyków, którzy powiedzą, że widzieli przepołowioną truskawkę sto razy
i nie widzieli tych włókien.
Tymczasem w przewodzie pokarmowym, funkcjonują one jak gąbki/psy na rtęć, z zadziwiającą skutecznością.
Nawet lepiej niż zielone trawy.
To świetna wiadomość dla tych, którzy chcą zdrowych opcji
żywieniowych, szczególnie, że podczas degustacji sushi, tuńczyka, czy
innych ryb morskich,wystarczy zagryźć prowiant kilkoma truskawkami i z
pewnością prawie cała rtęć z człowieka zostanie usunięta. W samolocie
można mieć przy sobie liofilizowane truskawki w pudełeczku, albo łyknąć
parę pastylek chlorelli.
Jeśli nie lubisz truskawek, możesz użyć innych owoców, takich jak owoce
cytrusowe, oczywiście surowe, a w następnej kolejności są jabłka i
gruszki.
Zaś masło orzechowe, jest nawet lepsze niż truskawki, ale masło orzechowe akurat odradzam Drogiej Socjecie chociażby z powodów, o których pisałam w poprzednim dzisiejszym poście.
Jednak prawda jest taka, że najwyraźniej konsystencja masła orzechowego
stanowi lepki żel na rtęć. Ale dla wszystko jedzących, albo dla
semiwegetarian (tacy połowiczni, co jedzą ryby) jest opcja kanapki z
tuńczykiem i masłem orzechowym.
Jeszcze wyżej ponad masłem orzechowym stoi białko z konopi i to jak się okazało każdej marki i jest w stanie wychwycić, aż 98% rtęci.
Jest tylko jedna substancja potężniejsza niż truskawki, masło orzechowe i białko konopi. A nazywa się Chlorella, która jest w stanie wychwycić, aż 99% rtęci.
Jak można chronić się przed rtęcią?
Jedz kilka świeżych truskawek do każdego podejrzanego posiłku.
Lub jeśli nie lubisz truskawek, nie chcesz omega-6 w maśle orzechowym, ani w białku konopi, to zjedz trochę chlorelli.
Jeśli nie masz niczego takiego pod ręką
zjedz sałatkę i żuj ją naprawdę dokładnie, aby rozluźnić jej włókna, a
tym samym zwiększyć ich przylepność do rtęci.
Badania wykazały, że spożywanie ryb lub owoców morza z oceanu może być
bardzo toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ ryby pochłaniają
rtęć przez ścianki jelit. Ale jeść ryby lub owoce morza oceaniczne razem
z truskawkami jest już bardzo bezpieczne, ponieważ praktycznie rtęć nie
zostanie wchłonięta podczas trawienia. Truskawki sprawiają, że cały posiłek będzie dla nas bezpieczny.
Generalnie jedz całe, świeże owoce lub warzywa do każdego posiłku, a będziesz o wiele zdrowszy.
Wszystko to wyjaśnia, dlaczego jak pan Adams od dzisiaj będę nosić
truskawki liofilizowane, albo chlorellę ze sobą podczas podróży i w
restauracji.
A już za 2 miesiące zaczyna się truskawkowy raj.
Źrodło: Mike Adams, badania prowadzone styczeń – marzec 2014 r
Lista najlepszych produktów żywnościowych do wychwytywania rtęci z przewodu pokarmowego.
Chlorella : 99%
Konopie Białko: 98%
Masło orzechowe: 96%
Truskawki: 95%
Liści kolendry: 95%
Maliny: 92%
Kakao w proszku : 91%
Trawa pszeniczna: 90%
Kokosowe Zboże Granola: 89%
Jęczmień: 89%
Acai jagody: 88%
Mąka pszenna: 86%
Nori Proszek: 85%
Spirulina: 83%
Jagody: 83%
Mango: 73%
Musztarda: 72%
Sok Tropicana Orange: 54%
Kukurydza: 53%
Brązowy ryż: 53%
Sok Marchew z Pomarańczą: 34%
Buraki: 20%
Jabłko Ogórek Sok: 10%
Zeolity: 9%
Sukraloza: 3%
Red Bull: 0%
Z tego co widać red bulla odradzam, przynajmniej jako remedium na rtęć w ciele.
Pierwsze ukłony w dniu dzisiejszym. Nie wykluczam, że się jeszcze odezwę.
peps
Źródło:http://pepsieliot.wordpress.com/2014/03/19/pozbawic-sie-rteci-za-pomoca-truskawek/
Kocham truskawy. :) więc chętnie.... :)
ReplyDeletea ja sobie poczytałam komentarze pod tym wpisem na źródłowej stronie ....
ReplyDeleteAkurat ryby morskie zawierają najwięcj rtęci, szczególnie tuńczyk ;) - to tak odnosnie jednego z komentarzy. Dla mnie ważnym było zwrócenie uwagi na problem rtęci w pozywieniu, ponieważ całkiem niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę...
Delete